Over ons

Als Artistic Education geloven wij in de potenties van kinderen en hun recht om als volwaardige burgers gezien te worden in hun gemeenschap. Van grote interesse voor ons is de verkenning van de kinderen van hun eigen omgeving en hun zoektocht naar betekenissen. Door simpele en laagdrempelige artistieke activiteiten te creëren, ondersteunen wij de innerlijke drijfveer van de kinderen om hun ideeën en gevoelens te uiten door de vele presentatievormen.

Dit is mijn verhaal is oprichter:

Toen ik nog een tiener was, hadden we regelmatig ouderavonden waarin de leren en de ouders o.a. spraken over de puberteit van de leerlingen. Hoewel ik op dat moment maar 13 jaar oud was, was ik erg benieuwd waar zij het over hebben. Ik vroeg me af of hun gesprekken over dezelfde onderwerpen gingen als die van ons en of zij over dingen praatten zoals wij ze beleefden.

Dus op een dag besloot ik naar een van onze leraren toe te gaan en te vragen of wij ook de kans krijgen om over onze belevingen met de ouders te spreken. Wie kon tenslotte ons verhaal beter vertellen dan wij zelf?

Zij ging ermee akkoord en ik werd gevraagd om namens de leerlingen van mijn school met de ouders te spreken. Het was een nieuwe ervaring in communicatie voor ons allen die we nog niet eerder hadden meegemaakt. Met een notitieblok en een pen liep ik rond op school en vroeg ik de leerlingen wat ze aan hun ouders wilden vertellen en hoe de puberteit was vanuit hun oogpunt.

Ik wist niet hoe ik voor een groep moest spreken, maar mijn simpele woorden en zinnen, zoals een simpele tekening, gaven een duidelijk beeld aan de ouders over de innerlijke wereld van hun kinderen in de puberteit.

En vandaag de dag versterkt die ervaring het geloof in mij dat als wij een beter wereld voor de kinderen willen maken, dat we naar hen toe moeten gaan en naar ze moeten luisteren.

Vanaf het begin van deze lange rijs, werd kunst mijn bagage en gereedschap. Ik ontdekte lijnen, kleuren en patronen. Ik heb vele artiesten en kunstwerken leren kennen. Ik heb gehuild voor “Guernica” en gelachen met “Mona Lisa”. Voorbij de landsbegrenzingen, zag ik dat door de geschiedenis heen, kunst gebruikt is voor communicatie en het uiten van onze gedachten, omdat vormen en symbolen op een veel dieper niveau bij ons binnenkomen dan de taal. Ik heb gewerkt met kunstenaars die naar honderden kinderen geluisterd hadden en daarmee de klassieke educatievormen veranderd hadden.

Al deze ervaringen zijn gereedschappen geworden in mijn handen die mij helpen simpele en creatieve activiteiten te creëren voor de kinderen op elk gebied van hun leven. Zo creëer ik meer gelegenheden om naar de kinderen te luisteren.